Filmi izlerken ilk dikkat çeken nokta filmin animasyon olması. Filmin neden animasyon olarak çekildiği ancak filmin sonunda belli oluyor. Film boyunca geçmişini arayan Ari, filmin sonunda herşeyi hatırlıyor ve animasyon gerçek görüntülerle yer değiştiriyor.
Filmin içinde deniz faktörü bilindik anlamından çok, güvenli bir yuva ve kurtuluş olarak gösterilmiş. Tüm arkadaşları ölmüş bir askerin denize ulaşarak düşman askerlerinden kurtulması ve ölüm tehlikesi devam etmesine rağmen denizin içindeyken kendini daha rahat hissetmesi, çıplak olarak denizden çıkan Ari ve arkadaşlarının tekrar asker kıyafetlerini giymeleri ya da bir yat ile savaş bölgesine ulaşmaya çalışan askerlerden birinin, denizden gelen bir kadın tarafından alınıp, oradan denizin açıklarına doğru uzaklaştırılması ve bunlar olurken kendini çok huzurlu hissetmesi hakkında bir düş görmesi, filmde deniz faktörünün açıkça güvenli bir bölge olarak gösterildiğini destekler nitelikte.
Bir diğer dikkat çekici nokta ise filmdeki müziklerin kullanılış şekli. Filmde eğlenceli bir müzik eşiliğinde eğlenen, şarkı söyleyen ve şakalaşan askerler görülüyor. Bu da askerlerin sürekli savaş psikoloji içinde olmadığını, girdikleri çatışmaları aynı bir memurun mesai saatleri olarak gördüklerini ve çatışma sonlandığından tekrar normal insan psikolojisine geri dönüp, hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını vurguluyor.
Filmde o dönemde savaş adı altında katledilen insanlardan da çok az bahsedilmiş ve “katliamı yapan sadece Falanjistlerdi ama biz de onlara bu katliamda bilmeden de olsa yardım ettik” mesajı verilmiş. Bu mesaj medya faktörünün özellikle savaşlarda gerçekten çok farklı şeyler yansıttığını kanıtlıyor.
Son olarakta, filmde yirmi yıl önce savaşta neler yaşadığını hatırlayamayan Ari karakterinin olanları hatırlamak için savaştaş beraber yer aldığı arkadaşlarıyla görüşüp, savaş anılarını canlandırmaya çalışması, bireysel hafıza olarak zayıf bir karakterin kollektif hafızadan yararlanarak yaşadıklarını hatırlamasına örnek gösterilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder